Kawa w Portugalii to podstawowa potrzeba, a każdy Portugalczyk ma jej własny ulubiony rodzaj.

Ludzie odwiedzają kawiarnie kilka razy dziennie, zarówno aby uzupełnić poziom kofeiny, jak i spotkać się z przyjaciółmi i kolegami. Pomimo dużej liczby kawiarni w Portugalii, są momenty, kiedy są tak pełne ciężko jest dostać stolik. Podobnie jak Włosi czy Amerykanie, Portugalczycy mają swoje unikalne sposoby i nazwy, aby zamówić odpowiednią kawę:

    • Café lub Bica (w Lzbonie), Cimbalino (w Porto): Najbardziej podobna do włoskiego espresso. Mała filiżanka ciemnej, mocnej kawy, istny kofeinowy shot, niezbędny dla większości Portugalczyków w codziennej rutynie.
    • Café Cheio: Podobne do klasycznego Café ale z pełną filiżanką espresso (więcej kawy).
    • Café Curtolub Italiano: Krótsza wersja Café, podobna do włoskiego ristretto. Ta kawa jest mocniejsza od Café. Idealny kawowy shot, który obudzi każdego.
    • Café Duplo: Podwójne Café, serwowane w większej filiżance. Dla zapalonych fanów espresso, dla których jeden strzał to za mało.
    • Café com cheirinho: To Café z odrobiną aguardente (alkoholem destylowanym z resztek po produkcji wina, podobny do włoskiej grappy), “cheirinho”. Dobrze działa na trawienie po ciężkim posiłku. Spodziewaj się, że obsługa szeroko się uśmiechnie gdy zamówisz tę kawę.
    • Garoto: To Café z odrobiną mlecznej pianki na wierzchu.
    • Pingado: To Café z odrobiną zimnego mleka.
    • Galão: Zazwyczaj Portugalczycy piją kawę z mlekiem przed lunchem. Ten rodzaj kawy jest zwykle podawany w szklance i zazwyczaj towarzyszy mu torrada com manteiga (chleb tostowy z masłem), pastel de nata lub inny wybitny, narodowy deser.
    • Meia de Leite: Podobne do Galão. Chociaż podaje się ją w filiżance do kawy. Ta mieszanka kawy i mleka jest bardziej zrównoważona (ilość mleka jest niższa) niż w Galão.
    • Carioca: To "druga kawa": po zaparzeniu Café, parzona jako druga z tej samej porcji ziaren kawy, co pierwsza. Ta kawa jest znacznie słabsza niż Café i jest podawana w małej filiżance do kawy.
    • Abatanado: Właściwie nie jest znany dokładny przepis tego rodzaju kawy. Niektórzy mówią, że są to dwie Café z odrobiną wody, inni mówią, że to tylko Café serwowana w większym kubku dopełnionym wodą, dzięki czemu smak kawy jest delikatniejszy. Ten ostatni znajdziemy zwykle w portugalskich kawiarniach.

Uwaga: Jeśli preferujesz bardzo gorącą kawę, nie zapomnij poprosić o podanie kawy w "chávena escaldada" czyli niezwykle gorącej filiżance. Jeśli wolisz chłodniejszą kawę, poproś o jej podanie w "chávena fria", czyli niepodgrzewanej filiżance. Jeśli nic nie powiesz, kawa będzie podawana w filiżance o normalnej temperaturze.

Na koniec mała ściąga: