Ryż to niezwykle popularny dodatek do potraw w całej Portugalii. Tam, bardziej niż w Polsce zwraca się uwagę na jakie poszczególne gatunki i odpowiednie parowanie z potrawami. Co ciekawe są jego największymi konsumentami w Europie.

Choć roślina wywodzi się z iście tropikalnych części świata, bardzo dobrze czuje się na półwyspie Iberyjskim. Dominuje tu głównie odmiana wodna uprawiana w dolinie Tagu i Gwadiany. Co roku Portugalczycy produkują około 168 tysięcy ton ryżu, co ma swoje odzwierciedlenie w tamtejszej kuchni. Spośród znanych mi Portugalczyków w większości wypadków wybierali niezbyt popularną w Polsce odmianę zwaną Agulha czyli po prostu igła. Jak sama nazwa wskazuje ziarno jest stosunkowo długie, cienkie, po ugotowaniu zwarte o szklistym kolorze. Co istotne pozostają sypkie i przeciwieństwie do innych gatunków nie pochłaniają całego smaku i aromatu z potraw. Dzięki temu mamy gwarancję, że wspomniana igła nie zamieni się w bezsmakową papkę.

Ryż stosuje się tu zarówno do tradycyjnych dań głównych, np. w towarzystwie Bacalhau (suszonego, solonego dorsza), faszerowanych kalmarów czy ośmiornicy. Jest również podstawą wielu słodkich, mlecznych deserów, z których bez wątpienia najpopularniejszym jest Arroz Doce.

Jeśli chcecie spróbować jak smakuje ten deser, możecie go bez problemu przygotować w domu:

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu jaśminowego lub ryżu krótko-ziarnistego,
  • Szczypta soli,
  • 2 szklanki wody,
  • 2 szklanki gorącego, tłustego mleka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 laska cynamonu,
  • Skórka z 1 cytryny,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżeczka wanilii,
  • 3 Żółtka jaj,
  • Cynamon mielony – opcjonalnie do dekoracji.

Ugotuj ryż zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, sugeruję 1 szklankę ryżu na 2 dwie szklanki wody z dodatkiem szczyty soli. Gdy ryż zacznie mięknąć i wchłonie praktycznie całą wodę, dodaj ciepłe mleko, cukier, masło, wanilię, skórkę cytryny i laskę cynamonu. Gotuj na bardzo małym ogniu przez około 15 minut aż cała mieszanka zacznie gęstnieć.

Sparz jajka wrzątkiem i oddziel żółtka od białek. Żółtka rozmieszaj widelcem. Teraz najtrudniejsze, powoli partiami dodawaj żółtka, cały czas energicznie mieszając ryż – unikając tym samym powstania jajecznicy w naszym puddingu.

Gotową mieszankę trzymaj na minimalnym ogniu przez 1-2 minuty, cały czas miesząc.

Gotowe! Możesz przekładać do wybranych naczyń.

Doskonale smakuje zarówno ciepłe jak i schłodzone. Pamiętaj, że jeśli chcesz udekorować porcję Arroz Doce mielonym cynamonem, powinien mieć on temperaturę pokojową!

Smacznego! :)