Caldo Verde. Zupa z dziwnej „kapusty”
Caldo Verde to jeden z tych wynalazków, który moim zdaniem w 100% wpisuje się w polski smak i gust.
Pyszna, wieprzowa kiełbasa chorizo, ziemniaki, cebula, czosnek, sól. Same proste i znane nam składniki. Jeden z nich okazał się dość zaskakujący. W dosłownym tłumaczeniu Zielona Zupa jest nazywana także portugalskim kapuśniakiem, tylko nie uświadczymy tam kapusty jaką znamy… Do przyrządzania tego dania stosuje się Couve Galega (kapustę galicyjską), która przypomina jarmuż. Wszystko to wydaje się dość zagmatwane, jednak wygląd tego warzywa wyjaśnia wszystko – palemka osiągająca średnio ponad metr wysokości zwieńczona baldachimem kapuścianych liści o smaku i wyglądzie jarmużu (są także okazy 2,5 metrowe!). Roślina ta jak sama nazwa mówi rośnie w Galicji i na terenie Portugalii, szczególnie w jej północnej części.
Spróbuj tego w domu!
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 chorizo z czarnej świni iberyjskiej 200g,
- 1,5 l wody,
- 150 ml oliwy z oliwek Vila Flor,
- 400 gram jarmużu,
- 500 gram ziemniaków,
- sól i wędzona papryka do smaku.
Zupę podawaj w ceramicznych miseczkach, na wierzch ułóż parę plastrów przyrumienionego chorizo i posyp według gustu czerwoną papryką.
Smacznego!
Jedzenie, Przyroda
0
Powiązane wpisy
Dziękujemy za Twój komentarz.
Został on przesłany do zatwierdzenia przez administratora strony.
Wystąpił błąd podczas dodawania komentarza.
Spróbuj ponownie.
Spróbuj ponownie.