Sól jest chyba najbardziej rozpoznawalną przyprawą na świecie. Nie można sobie nawet wyobrazić co by się stało gdyby nagle jej zabrakło. Tak bardzo przyzwyczailiśmy się do jej smaku, że zaczęliśmy jej nadużywać. Jest jednak taka postać soli, która zawiera moc minerałów, a tworzą ją ocean, słońce i wiatr.

Tak! Dobrze słyszeliście i nie mówimy tu o zwykłej odparowanej soli morskiej. Mowa o Kwiecie Soli, będącego na samym szczycie wykwintności w świecie przypraw. Tylko nieliczne parę miejsc na świecie może poszczycić się możliwością pozyskania tego cennego surowca. Warunki klimatyczne, które na to pozwalają występują na Wyspach Kanaryjskich, w Portugalii i we Francji.   To co najciekawsze w samej produkcji, to fakt, że cała praca jest wykonywana ręcznie. Poczynając od zbioru za pomocą specjalnych sitek, a następnie suszenie i wietrzenie kwiatu soli. W solankach położonych tuż obok oceanu powoli wybiera się pokrywające solankę kryształki tworzące niejednolite struktury przypominające solną piankę. Oczywiście wpływa to na cenę gotowego produktu, jednak doznania z nim związane są wyjątkowe. W przekroju przypomina zwykłą sól. Jednak gdy się uważnie przyjrzymy to zobaczymy setki lekkich kryształków połączonych ze sobą w kształcie małych kwiatuszków. To zupełnie coś innego niż twarde kamyczki gruboziarnistej soli. Te są chrupiące, szybko się rozpuszczają i stanowią fantastyczną ozdobę dania. Co istotne, tak pozyskana sól zawiera dużo więcej drogocennych minerałów i pierwiastków niż sól morska.     W świecie kuchni kwiat soli to istny numer jeden. Wydobywa i podkreśla smak potraw, nie pozostawiając po sobie śladu w postaci twardych kamyków. To 100% sól atlantycka pozyskiwana tą metodą od setek lat. Aby zrozumieć jej fenomen, trzeba ją po prostu spróbować!