Drzewa oliwne osiągają wiek nawet dwóch tysięcy lat i owocują do końca swojego żywota. To co dają człowiekowi uznaje się za jeden z najzdrowszych i poszukiwanych produktów roślinnych na świecie!

To oczywiście złocista lub zielonkawa, delikatna lub pełna goryczy oliwa z oliwek. Znana od tysięcy lat, stosowana zarówno w kuchni jak i kosmetyce. Różniące się nutami smakowymi, złożonymi aromatami, kolorami i konsystencją stała się podstawą diety śródziemnomorskiej.

Jednak jak to ze wszystkim bywa oliwa oliwie nierówna. Ze względu na mieszanie gatunków, proces przechowywania i produkcji czy naturalne uwarunkowania klimatu możemy spotkać się z oliwami przeciętnymi jak i zupełnie wyjątkowymi. Najbardziej wartościowe i najczęściej nagradzane są oliwy jednoodmianowe, przygotowywane z największą starannością, z pierwszego tłoczenia. Tak właśnie można opisać oliwę z oliwek Casa de S. Miguel z odmiany Cordovil. Jej wspaniały smak zachwycił znawców i specjalistów. Odmiana Cordovil to endemiczny gatunek drzewa oliwnego występujący wyłącznie w Portugalii. Choć powstała z niej oliwa jest fantastyczna, to jednak same drzewka są bardzo trudne w uprawie i czyste złoto owocujące na gałęziach kosztuje wiele trudu i wysiłku

O jakości oliwy świadczy nie tylko jej kolor, smak i aromat. Ważne są także wskaźniki takie jak jej kwasowość. Oliwa extra virgin może osiągać maksymalną kwasowość na poziomie 0,8%, im niższa tym lepiej. Oliwa z odmiany Cordovil ma 0,13 % kwasowości! Co ustala ją w czołówce pod względem jakości. Dlaczego ten czynnik jest tak ważny.

Kwasowość określa ilość kwasu oleinowego w oliwie i nie ma żadnego związku ze smakiem oliwy. To czysto chemiczna własność, która pozwala ocenić stan zdrowia oliwek użytych do tłoczenia. Na ogół im niższa kwasowość oliwy, tym zdrowsze były oliwki, z których została ona uzyskana. Wskazuje to także odpowiednią porę zbioru, szybki czas przetworzenia i wybór odpowiednio dojrzałych owoców. Nie mogą być przegnite, uszkodzone, przejrzałe czy niedojrzałe, bo to wszystko wpływa na wynik końcowy.

Trzeba posiadać ogromną wiedzę i doświadczenie, aby uzyskać najlepszą oliwę. Należy pamiętać, że do określenia jakości konieczny jest nie tylko stopień kwasowości ale także walory smakowe. Oliwa może mieć niską kwasowość, ale równocześnie być paskudną w smaku!

Każdy szef kuchni używa wielu rodzajów oliwy z oliwek do różnych zadań w kuchni. Oliwa Cordovil jest najczęściej stosowana do wykończenia, podkreślenia smaku potraw. Do tego celu zawsze używa się tych najlepszych, najbardziej delikatnych i wykwintnych oliw po to aby zwieńczyć danie.

Aby dała najlepszy efekt używa się jej zawsze bez obróbki termicznej, na surowo. Stosuje się ją w pastach, sałatach, czy polewając gotową potrawę. Daje doskonały aromat z odrobiną owocowych nut. Najbardziej nadaje się do sałatek gdy jako składnik występują np. rukola i cebula!

Aby zrobić jeden litr oliwy z oliwek Cordovil potrzeba 6-8 kilogramów oliwek. To jedna z nielicznych lub jedyna oliwa, która daje taki efekt bez dodatku innych odmian. W portugalskiej branży oliwkowej mówi się, że tylko ktoś szalony, purysta, tradycjonalista zajmie się uprawą odmiany Cordovil bo ich produkcja jest niezwykle trudna. Obecnie stare endemiczne drzewka zastępuje się popularnymi odmianami dającymi więcej oliwek i uzyskując tym samym więcej gotowego produktu. Wielu z nich wycięło swoje gaje aby zastąpić je czymś bardziej opłacalnym, zatracając tradycję regionu.

W gaju oliwnym Casa de s. Miguel drzewa Cordovil mają ponad 100 lat, producent ma 120 drzew na 10 tys. metrach kwadratowych a każde drzewo daje około 2 l. Wszystko to jest uzależnione także od klimatu i rocznych zbiorów. To sprawia, że gotowy produkt staje się ekskluzywny i trudno dostępny. W zamian jednak możemy cieszyć się wyjątkowym smakiem wspaniałej oliwy, która od wielu pokoleń zadowala gusta Portugalczyków. Los tej odmiany powoli staje się przesądzony. Opłacalność produkcji często zwycięża w zestawieniu z tradycją i jakością. Dobrze, że są jeszcze Ci szaleni puryści, którzy dalej chcą hodować złoto na swoich drzewkach!

Kliknij tutaj i przejdź do strony naszej oliwy Cordovil.